Vezetékes vagy vezeték nélküli töltés

Vezetékes, vagy vezeték nélküli töltés?

laptop töltők
laptop töltők

A vezeték nélküli töltők egyre nagyobb térnyerésével felmerülhet a kérdés, hogy a hagyományos töltési procedúrának vajon van-e még létjogosultsága a jövőben, illetve, hogy a két technológia között mi az ami az egyik, vagy másik javára billentheti a mérleg nyelvét, amikor ez alapján szeretnénk mobil eszközt vásárolni.

Vezeték nélküli töltés előnyei

A vezeték nélküli töltés egyelőre ugyan csak a felsőbb kategóriájú mobil eszközökben lelhető fel, de amennyiben a jövőben a gyártási költségek csökkennek, várható az alsóbb kategóriákban történő megjelenése is. A vezeték nélküli töltés előnyei között az alábbiakat szokták felsorolni:

Több eszköz tölthető egyszerre

Ennek a technológiának a legnagyobb előnye, hogy egyszerre akár több telefont, okosórát, illetve egyéb elektromos eszközt is tölthetünk rajta, akár egy időben is, csupán a töltőlap nagysága szabhat határt az elhelyezhető eszközöknek.

Márka független töltés

Szintén sokszor felmerül a vezetékes töltőkkel kapcsolatban, hogy nincs megkötés annak tekintetében, hogy Androidos, vagy Apple terméket szeretnénk tölteni rajta. Ez részben igaz is, hiszen amíg ugyanazt a vezeték nélküli töltés technológiát alkalmazzák a készülékek, addig a töltés működni fog. Azonban a vezeték nélküli töltés technológiában megkülönböztethetünk két különböző módszert is.

Qi, vagy Powermat vezeték nélküli töltés

A legtöbben a Qi töltést azonosítják a vezeték nélküli töltéssel, a helyzet az, hogy más technológiák is megtalálhatóak a piacon. Az egyik ilyen fontos piaci szereplő a Powermat, akik hasonló elven, de teljesen más szabványokat használva fejlesztik a saját technológiájukat.

Bár elektronikailag nagyon hasonló a két folyamat, az eltérő szabványok miatt sajnos nem kompatibilisek egymással, így a küldött és fogadott jelek miatt sajnos nem jön létre a töltés. Emiatt fontos, hogy mielőtt bármilyen kiegészítőt vásárolunk, győződjünk meg róla, hogy azok összepasszolnak.

Dizájn elemként is funkcionál

A modern megjelenésnek köszönhetően egyesek egyfajta berendezési tárgyként is tekintenek ezekre a vezeték nélküli töltőkre, amik a nappaliban elhelyezve például rendkívül jól mutathatnak. Erre alapozva a gyártók egyre jobban odafigyelnek a külső dizájnra is.

Elhasználódása sokkal lassabb

Tekintettel arra, hogy nincs csavargatni és ki-be dugandó kábel, ami könnyen tönkremehet, így az elhasználódás foka is sokkal jobb egy vezeték nélküli töltő esetén, mint a hagyományos vezetékes töltők esetén.

Vezeték nélküli töltés hátrányai

Természetesen a vezeték nélküli töltés esetén sincs kolbászból a kerítés, ezért most annak néhány hátrányáról is szólnánk néhány szót

Drágább, mint a hagyományos töltő

Mivel egy olyan technológiáról beszélünk, amely az utóbbi években került be a köztudatba, így talán természetesnek is mondható, hogy emiatt még drágább a gyártási költsége, illetve ezáltal a kereskedelmi ára is. Ez azonban a jövőben várhatóan változni fog fogyasztói szemszögből pozitív irányba.

Helyhez kötöttség

A vezeték nélküli töltés hallatán az embernek automatikus az jut eszébe, hogy a töltési mechanizmus még mobilabbá válik és nem vagyunk helyhez kötve okos eszközünkkel. Azonban a valóság az, hogy a hagyományos töltéssel szemben itt mobil eszközeinket nem használhatjuk. A vezetékes töltők esetén legalább a kábel hosszáig szabadon rendelkezhettünk eszközünkkel, míg a vezeték nélküli esetén csakis a töltőlapon működik a töltési mechanizmus.

Kevésbé energiatudatos

A vezeték nélküli töltés másik nagy hátránya, hogy összevetve a vezetékes verzióval lassabban tölti fel elektromos eszközeinket. Ennek kiküszöbölésére ugyan már létezik a gyorstöltős vezeték nélküli változat, de összevetve a vezetékes gyorstöltéssel, újból csak hátrányba kerül valamilyen szinten. Ezért ha valaki minél rövidebb idő alatt szeretne, minél nagyobb töltöttséget elérni, annak nem biztos, hogy erre a megoldásra esik majd a választása.

Összefoglalva:

A vezeték nélküli töltésnek. ahogy látható megvan a maga pozitív és negatív oldala is. Éppen ezért mindenképp javasolt ezen tulajdonságok számbavétele, mielőtt egy ilyen technológiával felszerelt eszköz vásárlására adnánk fejünket.

A laptopakkumulator.eu webshopban laptop töltők széles választékával találkozhatsz!